Μαθήματα Θαυμάτων -A Course in Miracles-

Μαθήματα Θαυμάτων -A Course in Miracles-

Τα Μαθήματα Θαυμάτων είναι ένα σύστημα αυτο-εκπαίδευσης και πνευματικής αφύπνισης, που μας καθοδηγεί να βρούμε την εσωτερική μας γαλήνη και θεραπεία, μέσα από την δύναμη της αγάπης και της συγχώρεσης. Τα Μαθήματα αποτελούνται από τρεις τόμους: Κείμενο, Βιβλίο Εργασιών για Μαθητές και Εγχειρίδιο για Δασκάλους. Τα ΜΘ είναι διαθέσιμα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, στα μεγάλα βιβλιοπωλεία, στο διαδίκτυο και σε κέντρα διδασκαλίας.

Το Κείμενο παρουσιάζει συμπαντικές αλήθειες που μας οδηγούν να φτάσουμε σε μια ζωή γεμάτη νόημα, θεραπεία και ευεξία. Γενικές ιδέες του είναι κυρίως η σημασία της επιλογής της αγάπης αντί του φόβου, η αιώνια φύση μας ως έκφραση του θείου, η καλή και αγαθή σχέση μας με τον θεό, η αμετάβλητη αθωότητα μας, η δύναμη του Νου, η διάκριση αλήθειας και ψευδαίσθησης, ο μετασχηματισμός των “ιδιαίτερων” σχέσεων σε “ιερές” σχέσεις και τέλος, η αναθεώρηση της πεποίθησης μας ότι σε κάποια, έξω από εμάς, πράγματα εδράζεται η αδιαπραγμάτευτη αλήθεια. Το κείμενο εξηγεί την αιτία του πόνου και την πηγή της θεραπείας.

Τα Μαθήματα των Θαυμάτων αν και χρησιμοποιούν θρησκευτική ή θα μπορούσαμε να πούμε χριστιανική γλώσσα, είναι πέρα ως πέρα υπερδογματικά. Δεν ανήκουν ούτε στην χριστιανική θρησκεία ούτε σε καμία άλλη. Το μήνυμα τους είναι παγκόσμιο και απευθύνεται σε όλους, είτε ανήκουν σε κάποια θρησκεία, είτε όχι.

Τα Μαθήματα των Θαυμάτων είναι η απόλυτη απάντηση στο ερώτημα “Πόσο εύκολη θα μπορούσε να είναι η ζωή μου;”

Το ταξίδι σας στην ζωή δεν προοριζόταν να είναι αντίξοο. Κάθε τι το δύσκολο είναι ένας φοβικός εφιάλτης που επικαλύπτει την παρουσία της αγάπης.

Ο σκοπός των Μαθημάτων είναι να μας βοηθήσει να βρούμε αυτό το εύκολο μονοπάτι!

 

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Αlan Cohen- Αποκωδικοποιώντας τα Μαθήματα Θαυμάτων)

Ένα βράδυ, καθώς ο φίλος μου και ένθερμος μαθητής των Μαθημάτων Θαυμάτων (ΜΘ), Κλιφ Κλάιν, έβλεπε τηλεόραση στο καθιστικό του διαμερίσματος του στο Μπρούκλιν, άκουσε ένα παράξενο θόρυβο από το υπνοδωμάτιο. Πλησίασε να δει τί ήταν και είδε έναν διαρρήκτη να μπαίνει από το παράθυρο. Μόλις είδε τον Κλιφ ο διαρρήκτης έστριψε και έκανε να φύγει. “Περίμενε!” φώναξε ο Κλιφ, “Δεν χρειάζεται να φύγεις. Θα σε βοηθήσω αν μπορώ.”

Έκπληκτος ο διαρρήκτης σταμάτησε και ξαναμπήκε από το παράθυρο. Ο Κλιφ τον ρώτησε τι του συνέβη στη ζωή του και τον έκανε να στραφεί στο έγκλημα. Εκείνος του είπε ότι τον είχαν απολύσει από την δουλειά του και ότι τον χώρισε η κοπάλα του. Ο Κλιφ του είπε να καθίσει και του πρόσφερε ένα φλιτζάνι καφέ. Στη συνέχεια, είπε στον νέο κάποια ενθαρρυντικά λόγια και του έδωσε λίγα χρήματα, λέγοντας του “ αν θέλεις να μιλήσουμε κι άλλο, ξαναέλα”. Εκείνος ευχαρίστησε τον Κλιφ και έφυγε από την μπροστινή πόρτα.

Μόλις διαβάσατε μια μικρή περίληψη όλων των Μαθημάτων.

Σύμφωνα με τα Θαύματα Θαυμάτων, η κάθε στιγμή μας προσφέρει μια επιλογή ανάμεσα στον φόβο και την αγάπη. Όταν ο Κλιφ συνάντησε τον ληστή, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάρει εκατοντάδες διαφορετικές τροπές, οι περισσότερες εκ των οποίων θα ήταν άσχημες. Αλλά όταν ο Κλιφ επέλεξε να ανταποκριθεί στην περίσταση με αγάπη, δημιούργησε μια εντελώς διαφορετική κατάληξη, από αυτήν που θα είχε συμβεί αν είχε κατακλυστεί από φόβο. Τα θαύματα είναι φυσική συνέπεια της επιλογής της αγάπης.

Όταν αντιμετωπίζουμε μια ασταμάτητη ροή περίπλοκων επιλογών, η ζωή μπορεί να φαίνεται ότι μας συνθλίβει; Πώς θα συνδεθώ με τον σύντροφο της ζωής μου; Να παραμείνω παντρεμένος ή να χωρίσω; Πώς θα πληρώσω τους λογαριασμούς αυτόν τον μήνα; Υπάρχει εργασία που να μου αρέσει αλλά και να μου αποφέρει ένα καλό εισόδημα; Πως να αντιμετωπίσω τους ενοχλητικούς συγγενείς; Που επιτέλους πάνω στην Γη να βρίσκεται το σπίτι μου; Πώς θα γίνω ( ή θα παραμείνω) υγιής κ.ο.κ. Πίσω από όλες αυτές τις φαινομενικές επιλογές, η μόνη πραγματική επιλογή είναι ανάμεσα στον φόβο και την αγάπη. Ο φόβος προκαλεί πόνο και η αγάπη φέρνει την θεραπεία.

Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες.

Ο νους που φοβάται υφαίνει έναν περίπλοκο ιστό που κάνει τις κακουχίες του υλικού κόσμου να φαντάζουν αναπόφευκτες.

Τα Μαθήματα Θαυμάτων μας λένε πως η ζωή δεν είναι ανάγκη να είναι δύσκολη και πως μπορούμε να αποδράσουμε τελειωτικά από τον κόσμο που κατασκευάζει ο φόβος μας.

Αν συνειδητοποιήσετε πως κάθε απόφαση συμπυκνώνεται στην επιλογή ανάμεσα σε αυτό που θεραπεύει και αυτό που πληγώνει και απαντάτε στον φόβο με την αγάπη, θα βρείτε την ειρήνη που ψάχνετε.

Πόσο απλή είναι η επιλογή, ανάμεσα σε δύο πράγματα τόσο ανόμοια.