Τι είναι η Αυτογνωσία;

Τι είναι η Αυτογνωσία;

Τι είναι λοιπόν αυτό το ρητό που είναι γραμμένο στο αέτωμα του ναού των Δελφών;

Θα σας παραθέσω τρεις πηγές που με εκφράζουν!

 

 

Ο φιλόσοφος Σωκράτης πρέσβευε ότι, για να φιλοσοφήσει κανείς πραγματικά και να συλλάβει την αλήθεια, θα έπρεπε να γνωρίσει τον πραγματικό εαυτό του (αυτογνωσία).

Ποιος ήταν, κατά τη γνώμη του, ο τρόπος που επιτυγχάνεται η γνώση του πραγματικού εαυτού μας; Η απώλεια της διπλής άγνοιας.

Ο Σωκράτης έλεγε ότι οι άνθρωποι μέσα στην ”άγνοιά” τους πιστεύουν δύο πράγματα:

  1. Ότι είναι βέβαιοι για οτιδήποτε γνωρίζουν, ακόμη και τον εαυτόν τους
  2. Ότι γνωρίζουν καλά πως είναι ο κόσμος και η ίδια η ζωή.

Για να συλλάβει κανείς τον πραγματικό εαυτό του και να γνωρίσει τον τρόπο που υπάρχει ο κόσμος, πρέπει:

 

Nα σταματήσει να νομίζει ότι είναι βέβαιος για αυτά που γνωρίζει

 

Nα σταματήσει να νομίζει ότι ξέρει πώς είναι ο κόσμος

Αν αποβάλλει κανείς αυτές τις δύο μορφές άγνοιας, τότε έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στην ενδοσκόπηση και να διανύσει τον δρόμο προς το γνώθι σ’ αυτόν!

 

Πολλά χρόνια αργότερα στις 6 Φεβρουαρίου  1972 ο Αβραάμ Μάικλ Αϊβάνχοβ, στο βιβλίο του “ΓΝΏΘΙ Σ’ ΑΥΤΌΝ’ έλεγε ότι:

Λίγοι μπόρεσαν να το ερμηνεύσουν σωστά. Ποιος είναι αυτός ο εαυτός, που θέλουμε να γνωρίσουμε; “Πολύ απλή ερώτηση”. θα μου πείτε.

“Είναι ο χαρακτήρας μας, οι αδυναμίες μας, τα ελαττώματά μας και τα προτερήματά μας”.

Αλλά όχι, αυτή η γνώση είναι βέβαια απαραίτητη αλλά δεν αρκεί. Το να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, σημαίνει να μάθουμε τα διάφορα σώματα από τα οποία αποτελούμαστε (το φυσικό, αιθερικό, αστρικό, νοητικό, αιτιατό), καθώς και τις ανάγκες των διαφορετικών αυτών σωμάτων. Δεν έχουμε όμως ιδέα για όλα αυτά. Κάθε άνθρωπος ξέρει ότι έχει κάποια προτερήματα και κάποια ελαττώματα και διατείνεται ότι γνωρίζει τον εαυτό του. Ε λοιπόν όχι! Δεν έχει γνωρίσει τίποτα ακόμα, δεν ξέρει τι υπάρχει στα μύχια της ύπαρξής του, τι επιθυμεί, τι αποζητά, τι εύχεται, από τι πάσχει. Δεν ξέρει τι είναι αυτός ο εαυτός, τον συγχέει συνεχώς με το φυσικό σώμα και προσπαθεί να του παρέχει τροφή, ρούχα, κοσμήματα, ανέσεις, ευχαρίστηση, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι ο αληθινός του Εαυτός, ποτέ δεν του ζήτησε τέτοια πράγματα.

Όσο δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες του Ανώτερου Εγώ μας, επιμένουμε να δίνουμε ότι έχουμε στο φυσικό σώμα, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγείται σε κορεσμό, ενώ η ψυχή και το πνεύμα αντιθέτως πεινούν, διψούν, υποφέρουν και λιμοκτονούν.

Γνώθι Σ’αυτόν… όλη η επιστήμη, όλη η σοφία βρίσκεται εδώ : να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να ξαναβρείς τον εαυτό σου, αυτή η συγχώνευση του κατώτερου “εγώ” με το ανώτερο ¨Εγώ”.

 

Ο αγαπημένος μας δάσκαλος Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ στο βιβλίο του “Αυτογνωσία” γράφει:

Όλοι θέλουμε ευτυχία και ηρεμία. Θέλουμε να είμαστε καλά. Όμως λίγοι έχουμε πραγματοποιήσει τους στόχους αυτούς. Γιατί; Επειδή δεν έχουμε αυτογνωσία.

Δεν ξέρουμε τι νιώθουμε και γιατί το νιώθουμε. Δεν έχουμε γνώση των πλευρών του εαυτού μας που είναι σαν σκιές που είναι πάντα μαζί μας, αλλά δεν μπορούμε να τις πιάσουμε. Βιώνουμε άγνωστα κομμάτια του εαυτού μας που μας ελέγχουν την υγεία, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις σχέσεις ακόμα και την επαγγελματική μας ζωή.

Πολλές φορές, επειδή δεν είμαστε ξεκάθαροι μέσα μας, δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε και έχουμε εσωτερικές συγκρούσεις και στη συνέχεια συγκρούσεις με τους άλλους γύρω μας.

Η αυτογνωσία είναι ένα μεγάλο προσόν και πολλές φορές αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία, την ηρεμία, την ευτυχία μας, τις αρμονικές σχέσεις, καθώς επίσης για μια δημιουργική και παραγωγική ζωή.

Ο λόγος που η αυτογνωσία είναι το κλειδί της αρμονίας μας είναι ότι εμείς δημιουργούμε την πραγματικότητα μας και κανένας άλλος.

Μόνο όταν έχουμε καταλάβει αυτό, μπορούμε να προχωρήσουμε στη ζωή μας και να δημιουργήσουμε την ευτυχισμένη και όμορφη ζωή που αξίζουμε.