Μάνταλα και Ψυχολογία

Μάνταλα και Ψυχολογία

Τα μάνταλα χρησιμοποιούνταν και αποτυπώνονταν σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ινδίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και του Θιβέτ. Στα σανσκριτικά η λέξη σημαίνει κύκλος . Το αρχαίο σύμβολο του κύκλου με την τελεία στην μέση, συμβόλιζε το θεϊκό στοιχείο και την αιώνια ζωή. Τα μάνταλα στις ανατολικές φιλοσοφίες, αναπαριστούν το χρονικό μικρόκοσμο του σύμπαντος. Επίσης συμβολίζουν το πνευματικό ταξίδι μέσα από την ατομική παρατήρηση.

Τα μάνταλα ξεκινούν από μια τελεία, κύκλο, κουκίδα. Ο κύκλος συμβολίζει την ενότητα, την αιωνιότητα και το άπειρο. Καθώς εξελίσσεται το μάνταλα δημιουργούνται διάφορα σχέδια, μοτίβα που επαναλαμβάνονται με απόλυτη αρμονία, ισορροπία γύρω από το κέντρο. Κάθε μάνταλα διαφέρει στα μοτίβα, στα σχέδια, στα χρώματα.

Φιλοσοφικά κάθε μάνταλα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ατομικότητα που γεννιέται από το όλον. Κάθε μάνταλα είναι μια ύπαρξη που εκδηλώνεται στο υλικό επίπεδο. Η ατομικότητα που εκδηλώνεται δημιουργεί διάφορες μορφές του ανθρώπου με το φυσικό σώμα. Στο νοητικό σώμα εκδηλώνεται με τις σκέψεις, τις συμπεριφορές και στο υποσυνείδητο  δημιουργούνται οι προγραμματισμοί, οι συνήθειες, οι εθισμοί, και οι προσωπικότητες του ανθρώπου. Άπειρα και διαφορετικά μάνταλα όπως τα όντα.

Ο ψυχαναλυτής Carl Jung, μελέτησε και δημιούργησε μια τεχνική στηριζόμενη στα μάνταλα με σκοπό να αντικατοπτρίζει ή να ενισχύει το επίπεδο ψυχολογικής ολότητας και ολοκλήρωσης ενός ατόμου [(David Miller Ph.D. (2005), Στο περιοδικό Διαπροσωπικής Ψυχολογίας, Τεύχος 37, No. 2]. Συζητούνται επίσης οι περιορισμοί της τεχνικής, καθώς και οι ανάγκες για μελλοντική έρευνα.

Τα μάνταλα χρησιμοποιούνται στον διαλογισμό.  Πολλές παραδόσεις της γιόγκα, χρησιμοποιούν τα μάνταλα για την σύνδεση με την αληθινή ανώτερη φύση του ανθρώπου. Ο  διαλογισμός στο μάνταλα πιστεύετε ότι συνδέει το συνειδητό με το υποσυνείδητο και έρχονται απαντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν. Η παρατήρηση στο μάνταλα βοηθάει να απομακρυνθούν ενοχλητικές σκέψεις και επιτρέπουν το νου να δημιουργήσει ελεύθερα και απερίσπαστα, καθώς το χαλαρώνει. Ιδιαίτερα τα άτομα που δημιουργούν τα μάνταλα φέρνουν το σώμα και τον νου στο κέντρο, σε εσωτερική ηρεμία και σοφία.

Κάθε μάνταλα επιδρά στον χώρο διαφορετικά ανάλογα με τα χρώματα και τα σχέδια. Αυτά επιδρούν ενεργειακά στον χώρο και την ψυχολογία του ανθρώπου.  Τα μάνταλα φέρνουν αρμονία και ισορροπία μέσα και έξω. Τα διαφορετικά χρώματα δίνουν διαφορετικές ποιότητες και ενέργειες. Διάλεξε το μάνταλα ανάλογα με τις ποιότητες που θέλεις να ενισχύσεις ή άφησε την ενέργεια να διαλέξει (δηλ. διάλεξε όποιο σε τραβήξει).

Χρώματα

Τα ασπρόμαυρα και οι αποχρώσεις του γκρι είναι ο ορισμός του Γιν και του Γιαγκ. Δηλώνουν την ισορροπία και αρμονία, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, την γνώση και την άγνοια, το σωστό και το λάθος, το καλό και το κακό, το ευχάριστο και το δυσάρεστο. Δηλώνουν την καθαρή πνευματικότητα, το φως, την θεραπεία, την αλλαγή, την επίγνωση , την ήρεμη δύναμη.

Τα κίτρινα, μαύρο και άσπρο αποπνέουν την εσωτερική δύναμη, ανάγκη για αξία, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση. Προωθούν την καλή επικοινωνία, την ευφυΐα, αρχηγικές ικανότητες, αισιοδοξία,  φιλικές σχέσεις, ελπίδα, θετικότητα, φιλοδοξία, πληρότητα, ευχαρίστηση  και χαρά.

Τα πορτοκαλί, κόκκινα, μαύρο και άσπρο σε συνδέουν με την δημιουργικότητα και την εσωτερική ασφάλεια. Προσφέρουν εξωστρέφεια, ζωτικότητα, ζωντάνια, προσαρμοστικότητα , ευαισθησία, ταλέντο, ακεραιότητα, θάρρος. Το κόκκινο μόνο προσδίδει γείωση, αποφασιστικότητα, ενθουσιασμό, γενναιότητα, ισχυρή θέληση και νέα ξεκινήματα.

Τα Πράσινα, ροζ, τουρκουάζ χρωματισμοί απλώνουν μια αίσθηση τρυφερότητας, αγάπης, γενναιοδωρίας, υπομονής, ευαισθησίας, εσωτερικής ειρήνης, πάθος, βοήθεια, κατανόηση και συμπόνια.

Τα μπλε, βιολετί, μαύρα και άσπρα μας εμπνέουν. Μας φέρνουν σε επαφή με το ένστικτο, την επίγνωση, την πνευματική ανάπτυξη, το όραμα, την φαντασία, τον ιδεαλισμό, την μουσική, την αφοσίωση, την εκφραστικότητα και την εσωτερική γαλήνη.

Το ροζ, γαλάζιο, και λευκό δημιουργούν αισθήματα στοργής, τρυφερότητας, ρομαντισμού, ευαισθησίας,  αγάπη χωρίς όρους, άνοιγμα, ευγνωμοσύνη.

Διάλεξε το μάνταλα ανάλογα με τις ποιότητες που θέλεις να ενισχύσεις ή άφησε την ενέργεια να διαλέξει (δηλ. διάλεξε όποιο σε τραβήξει). Στην σελίδα του facebook:    https://www.facebook.com/dotsoflovebyyota