Αναπνέοντας στο παρόν!

Αναπνέοντας στο παρόν!

Στην καθημερινή μας ζωή, ο φόβος γίνεται αιτία να χάσουμε τον εαυτό μας. Το σώμα μας βρίσκεται εδώ, αλλά το μυαλό μας βρίσκεται σε χίλια διαφορετικά σημεία συγχρόνως. Καμμία φορά βυθιζόμαστε στην ανάγνωση ενός βιβλίου που μας μεταφέρει μακριά από το σώμα μας και από την πραγματικότητα μέσα στην οποία βρισκόμαστε. Ύστερα μόλις σηκώσουμε το κεφάλι μας από το βιβλίο ή την ταινία κυριευομαστε πάλι από τις ανησυχίες και τους φόβους μας. Αλλά σπανίως καταφεύγουμε στην εσωτερική μας γαλήνη, τη διαύγεια μας, στη φύση του θείου μέσα μας, ώστε να έρθουμε σε επαφή με τη Μητέρα Γη. Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν μέχρι και το ίδιο τους το σώμα. Ζουν σ’ένα φανταστικό κόσμο. Έχουν τόσα σχέδια και τόσους φόβους, τόση νευρικότητα και τόσα όνειρα, που δεν ζουν πια μέσα στο σώμα τους. Όσο είμαστε αιχμάλωτοι του φόβου και προσπαθούμε να σχεδιάσουμε πως θα του ξεφύγουμε, δεν μπορούμε να δούμε όλη την ομορφιά που μας προσφέρει η Μητέρα Γη. Η ενσυνειδηση σου υπενθυμίζει να εστιάζεις στην εισπνοή σου, να γίνεις η εισπνοή σου, να γίνεις η εκπνοή σου. Φέρε τον νου σου ξανά πίσω στο σώμα σου και ζήσε την παρούσα στιγμή. Κοίταξε ενσυνείδητα και δες όλη την ομορφιά που υπάρχει αυτή τη στιγμή μπροστά στα μάτια σου. Η Μητέρα Γη είναι πανίσχυρη γενναιόδωρη και στοργική. Το σώμα σου είναι υπέροχο. Όταν έχεις ασκηθεί αρκετά κι έχεις γίνει συμπαγείς σαν βράχος, αντιμετωπίζεις τα προβλήματα σου κατά πρόσωπο και τότε αυτά αρχίζουν να εξανεμίζονται.

Πρακτική άσκηση
Αναπνέοντας στο παρόν
Βρες λίγο χρόνο να απολαύσεις αυτή την απλή πρακτική της ενσυνείδητης αναπνοής. Εισπνέοντας, γνωρίζω ότι εισπνέω. Εκπνέοντας, γνωρίζω ότι εκπνέω.
Αν συγκεντρώθεις λίγο στην αναπνοή σου, θα μπορέσεις να είσαι πραγματικά παρόν. Τη στιγμή που θα αρχίσεις να ασκεισαι στην ενσυνείδητη αναπνοή, το σώμα και το μυαλό σου θα αρχίσουν να επανασυνδέονται. Και είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας, ακόμη και ένα μικρό παιδί.
Η ενσυνείδητη αναπνοή, ο διαλογισμός ή προσευχή επαναφέρει το σώμα και το νου στο παρόν, για να μην χάσουμε το ραντεβού μας με την ζωή.

Γιώτα Ελευθεριάδου