Όρεξη εναντίον πείνας, Η διαφορά μεταξύ τους

Όρεξη εναντίον πείνας, Η διαφορά μεταξύ τους

Από το βιβλίο του Σπάρτακου Μαρινάκη “ Δράσε Τώρα” Απάνθισμα Υγείας

 

Η ώρα της μεγάλης μάχης έφτασε. Η όρεξη εναντίον πείνας.

Όχι λοιπόν! Όρεξη και πείνα δεν είναι ταυτόσημες έννοιες και θα σου εξηγήσω το γιατί, ευθύς αμέσως για να γνωρίζεις επιτέλους και εσύ. Από εδώ εξάλλου ξεκινούν και όλα τα πεπτικά προβλήματα. Όλοι τρώνε με βάση τις ορέξεις τους και σχεδόν κανένας πια δεν σιτίζεται, έχοντας ως μοναδικό οδηγό τη γνήσια πείνα του.

Η πείνα είναι μια αυτόματη, ενστικτώδης ανθρώπινη λειτουργεία, η οποία έχει ως αποκλειστικό σκοπό να μας προειδοποιήσει πότε, πόση και ποια τροφή χρειάζεται ο οργανισμός μας, προκειμένου να διατηρείτε στη ζωή. Η πείνα, λοιπόν, είναι καθαρά ένας μηχανισμός επιβίωσης. Όπως είναι και η δίψα. Πίνεις νερό κάθε φορά που διψάς. Δεν χρειάζεσαι να αναρωτιέσαι αν διψάς ή όχι. Γνωρίζεις μετά βεβαιότητας ότι διψάς και επιθυμείς να πιεις άμεσα νερό.

Η πείνα λοιπόν, είναι μια αίσθηση ευχάριστη και εδρεύει πάντα στο στόμα και ποτέ στο στομάχι.

Εκδηλώνεται με άφθονη παραγωγή και παρουσία σάλιου κάθε φορά που πεινάς. Το σάλιο στο στόμ είναι γλυκό. Το στόμα δεν μυρίζει άσχημα. Η γνήσια πείνα χαρακτηρίζεται από ευχάριστη και χαρούμενη διάθεση.

Όποιος πεινάει πραγματικά έχει υπομονή να ετοιμάσει το φαγητό του, χωρίς βιασύνη. Όποιος πεινάει δεν και γκρινιάζει και δεν θυμώνει, όταν δεν του έχουν μαγειρέψει. Όποιος πεινάει κάθεται στο τραπέζι και αφοσιώνεται στο γεύμα του, χωρίς να συζητάει, να βλέπει τηλεόραση, να διαβάζει, ή ακόμα χειρότερα να λογομαχεί.

Όποιος πεινάει τρώει πάντα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του σώματος του και ποτέ δεν σηκώνεται από το τραπέζι ‘φουσκωμένος” ή ‘σκασμένος”. Γνωρίζει τα όρια του στομάχου του και φροντίζει να αφήνει το 1/4 (25%) του πάντα άδειο, ώστε να συνεχίζεται ανενόχλητα η ροή του αίματος προς αυτό και να ρέει ανεμπόδιστα η αναπνοή του (βαθιά διαφραγματική αναπνοή).

Τι είναι , όμως , η όρεξη και ποια η διαφορά της από την πείνα;

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την όρεξη και την πείνα ως ταυτόσημες έννοιες, εντούτοις υπάρχει μεταξύ τους μια τεράστια διαφορά. Και δεν διστάζω να πω ότι είναι δύο έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες.

Η όρεξη είναι η “κάλπικη” πείνα. Η όρεξη είναι η πλάνα και “ξελογιάστρα” πείνα. Είναι η παραπλανητική και ψεύτικη πείνα. Με λίγα λόγια όρεξη είναι η λιγούρα και η λαιμαργία.

Η όρεξη εδρεύει πάντα στο στομάχι. Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, από την πείνα, που όπως προανέφερα, εδρεύει πάντα στο στόμα.

Η όρεξη- λιγούρα εκδηλώνεται, κυρίως με δυσάρεστα συμπτώματα. Αυτός που έχει όρεξη νιώθει ναυτία, ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας. Πιστεύει ότι πρέπει να φάει για να συνέλθει. Αυτός που έχει όρεξη- λιγούρα νιώθει το στόμα του πικρό και χωρίς σάλιο. Τα χείλη του ενίοτε είναι ξερά. Η γεύση στο στόμα είναι άσχημη. Μυρίζει άσχημα η αναπνοή του.

Αυτός που έχει όρεξη γευματίζει γιατί ήρθε η ώρα. Γιατί βρέθηκε φαγητό μπροστά του. Η όρεξη χαρακτηρίζεται από τσιμπολογήματα και σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων.

Αυτός που τρώει με όρεξη, αφού σηκωθεί από το τραπέζι, δεν έχει ενέργεια και διάθεση για τίποτα. Ψάχνει εναγωνίως, τον πιο κοντινό καναπέ , “για να την πέσει”, αφού πρώτα έχει χαλαρώσει χαλαρώσει αρκετά την ζώνη του παντελονιού του.

Η όρεξη, λοιπόν είναι μια κάλπικη επιθυμία για φαγητό και οδηγεί σχεδόν πάντα στην αρρώστια. Η όρεξη είναι η “σύντροφος” του στομαχικού.

Από σήμερα λοιπόν, τρώμε με κριτήριο μόνο την γνήσια πείνα. Το εκ γενετής λησμονημένο μας ένστικτο μας. Εξάλλου, το καλύτερο ορεκτικό είναι πάντα η πείνα.

Πώς να διακρίνεις την Πείνα από την Όρεξη

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα μυστικό μου. Για να ξεχωρίσετε άμεσα και εύκολα την όρεξη από την πείνα, εκτός από την εφαρμογή των όσων προανάφερα, εφαρμόδτε στον εαυτό σας το εξής πείραμα:

Κάθε φορά που νιώθετε ότι πεινάτεή έχετε όρεξη, μην υποκύψετε αμέσως στο φαγητό. Πείτε πρώτα αργά ένα ή δύο ποτήρια νερό σε θερμοκρασία σώματος(όχι ψυγείου). Έαν το αίσθημα της επιθυμίας για φαγητό, σας εγκατέλειψε οριστικά (για τουλάχιστον μία ώρα), τότε σημαίνει ότι αυτό που νιώθατε ήταν όρεξη (κάλπικη πείνα). Εάν 15-30 λεπτά μετά την πόση νερού, το αίσθημα της επιθυμίας για φαγητό επανέρχεται δριμύτερο, τότε σίγουρα αυτό είναι γνήσια πείνα, την οποία οφείλετε να ικανοποιήσετε. Αυτό είναι ένα πολύ αξιόπιστο και αποτελεσματικό τεστ, που δεν λαθεύει ποτέ. Επομένως, κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να γευματίσεις, θα πρέπει να ξαναθυμηθείς πρώτα, το παιδικό επιφώνημα “πεινάω σαν λύκος” και στην συνέχεια το “μου τρέχουν τα σάλια”