Για όλες τις θλιμμένες μέρες μας…

Για όλες τις θλιμμένες μέρες μας…

Συνομιλία εγώ με τον Ανώτερο εαυτό

Απόσπασμα από το ημερολόγιο μου

Ε-εγώ

ΑΕ-Ανώτερος εαυτός

Σήμερα δεν ξύπνησα χαρούμενη. Ούτε χθες. Τις τρεις τελευταίες μέρες είμαι  θλιμμένη, νευριασμένη. Δεν ξέρω με ποιον. Όλα μου φταίνε. Ρωτάω κάθε πρωί τον καθρέπτη, “Είσαι καλά σήμερα;”, αλλά η διάθεση συνεχίζει να με αγριοκοιτά.

ΑΕ Μα γιατί, τι σου φταίει; Όλα είναι όπως πριν. Τι άλλαξε και είσαι έτσι; Οι άνθρωποι γύρω σου είναι οι ίδιοι, πως γίνεται να είσαι τόσο νευριασμένη μαζί τους ; Τι σου έκαναν;

Ε. Μάλλον όχι οι άλλοι “ Ναι” μόνο αυτός.

ΑΕ. Ποιος; Τι ξύπνησε μέσα σου και δεν αντέχεις το άλλο σου μισό; Τι νιώθεις όταν σου μιλάει ο σύντροφός σου; Γιατί τον απορρίπτεις ; Γιατί είσαι θυμωμένη μαζί του;

Αν μου πεις ότι τον απορρίπτεις επειδή δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες σου, θα σου πω ότι απορρίπτεις τον εαυτό σου επειδή δεν ικανοποιείς τις προσδοκίες σου. Αν σου πω γιατί το κάνεις αυτό, θα πεις γίνεται μόνο του. Τότε σου λέω αποδέξου το. Το αξίζεις.

Ε. Τι μου λες τώρα; Γιατί το αξίζω; Γιατί αξίζω να φέρομαι έτσι στον εαυτό μου;

ΑΕ. Γιατί μαθαίνεις.

Ε. Και τι μαθαίνω μέσα από αρνητικά συναισθήματα, θυμού, απόρριψης, σύγκρουσης με τον εαυτό και τους άλλους; Σε ρωτάω τι αξίζω;

ΑΕ. Αξίζεις μια τέτοια μέρα θλίψης για να μάθεις να περιμένεις την επόμενη.

Ε. Μα και την επόμενη συμβαίνει το ίδιο. Φοβάμαι ότι κάθε μέρα θα ξυπνάω και θα είμαι το ίδιο. Νευριασμένη, θυμωμένη, έτοιμη να απορρίψω τους πάντες με το παραμικρό. Τι να κάνω;

ΑΕ. Να σε αποδεχθείς. Κάποια μέρα έτσι, κάποια μέρα αλλιώς.

Ε. Ναι αλλά δεν μου αρέσει αυτός ο εαυτός μου. Είναι κακός, δύστροπος, οξύθυμος με τους άλλους.

ΑΕ. Ναι γιατί τον απορρίπτεις. Κάθε φορά που τον πολεμάς γίνεται πιο δυνατός. Κάθε φορά που του δίνεις όλη σου την προσοχή, αυτός δυναμώνει. Αγνόησε τον.

Ε. Μα πως να τον αγνοήσω; Είμαι εγώ.

ΑΕ. Στρέψε την προσοχή σου σε κάτι άλλο.

Ε. Ναι το κάνω αυτό, για λίγο φεύγει η προσοχή μου και μετά ξαναγυρνάει με μια λέξη του συντρόφου μου, με μια πράξη του, θυμώνω, πέφτω πάλι. Γιατί έχω την ανάγκη να μειώνω τον σύντροφό μου στα μάτια μου;

ΑΕ. Για να νιώθεις καλύτερη. Το εγώ σου θέλει να νιώθει καλύτερο, δεν έχει αξία από μόνο του. Χρειάζεται να πάρει αξία, από την ανικανότητα του άλλου.

Ε. Γιατί έχω την ανάγκη να είμαι καλύτερη, ο άλλος να αποτυχαίνει συνεχώς και να αισθάνεται λίγος;

ΑΕ. Γιατί κάθε φορά που ένας αισθάνεται πολύς, η ζυγαριά του άλλου λιγοστεύει. Πως μπορούμε να ισορροπήσουμε την ζυγαριά; Ισορροπώντας πρώτα τα κιλά και από τις δύο πλευρές. Όταν νιώθεις το εγώ σου να παχαίνει, το κάνεις δίαιτα. Όπως σταματάς να τρως ανθυγιεινά, έτσι σταματάς να τρέφεις το εγώ, τις σκέψεις της αλαζονείας, ότι χρειάζεσαι να είσαι καλύτερη, πιο έξυπνη, πιο άξια, πιο διαβασμένη, πιο ενδιαφέρον.

Ε. Ναι αυτό είναι. Κατάλαβα.

ΑΕ. Τι κατάλαβες;

Ε. Κάθε φορά που απορρίπτω τον σύντροφό μου για κάθε του μειονέκτημα τρέφω το εγώ μου. Πω πω, δημιούργησα ένα θηρίο  τόσα χρόνια. Γι αυτό είναι τόσο δυνατό και με τραβάει όπου θέλει. Ακόμα και τώρα που το βλέπω με κοιτά χαιρέκακα και δεν λέει να με αφήσει.

ΑΕ. Πάνε εκεί και προσπάθησε να το γνωρίσεις, εμφανίζεται για να σου διδάξει κάτι.

Ε. Τι είναι αυτό;

ΑΕ.Εσύ θα το βρεις.

Ε.Ναι αυτό είναι εύκολο. Θα το γνωρίσω, θα το αγαπήσω.  Όταν εμφανίζεται το θηρίο, το κάνει γιατί το έχουμε πολεμήσει για πολύ καιρό. Τρέφεται από αυτό. Ο μόνος τρόπος είναι να συμφιλιωθούμε και να το αγαπήσουμε. Λοιπόν έλα θηρίο-εγώ, ξέρω ότι χρειάζεσαι πολύύύύ αγάπη.

Θα προσπαθήσω κάθε φορά που έρχεσαι να σου δείχνω κατανόηση, αγάπη και όχι θυμό και απαξίωση για αυτό που είσαι, για αυτό που Είμαι.

Ευχαριστώ Ανώτερε Εαυτέ μου, για όλες σου τις συμβουλές.

Ακόμα και όταν είσαι δίπλα μου, οι θλιμμένες μέρες συνεχίζουν να έρχονται για να μαθαίνω.

 

Για όλες τις θλιμμένες μέρες μας

Γιώτα 7/6/18