Σεμινάριο 19.4.19, θέμα : Πώς να παραμένεις θετικός σε ένα αρνητικό περιβάλλον!

Σεμινάριο 19.4.19, θέμα : Πώς να παραμένεις θετικός σε ένα αρνητικό περιβάλλον!

Ο Μανώλης πήγε στη δουλειά του αργοπορημένος. Ο εργοδότης του είχε τα νεύρα του γιατί ακυρώθηκε μια συμφωνία. Βλέποντας τον Μανώλη καθυστερημένο, ξέσπασε τον θυμό του. Τον αποκάλεσε ουρλιάζοντας «άχρηστο», «τεμπέλη». Ο Μανώλης θύμωσε πάρα πολύ με τους χαρακτηρισμούς του αφεντικού του, όμως δεν αντιμίλησε. Μέσα του συνέβη μια έκρηξη η οποία δεν μπορούσε να εκδηλωθεί. Η ένταση συνέχισε να συσσωρεύεται μέχρι που έφτασε η ώρα να επιστρέψει στο σπίτι του.
Επιστρέφοντας στο σπίτι του, ο Μανώλης κάθισε να φάει. Η σύζυγός του όμως, η Μαρία, που ήταν η σειρά της να μαγειρέψει, έριξε περισσότερο αλάτι στο φαγητό από ότι έπρεπε. Ο Μανώλης δοκίμασε το φαγητό και ξέσπασε όλη την ένταση που είχε συσσωρεύσει από το πρωί στη γυναίκα του. Μάλιστα, την αποκάλεσε φωνάζοντας και χτυπώντας το τραπέζι «άχρηστη» και «ανοικοκύρευτη». Η Μαρία θύμωσε πάρα πολύ με την υπερβολική αντίδραση του Μανώλη και καθώς γύρισε εκνευρισμένη να πάει στο σαλόνι σκόνταψε στα παιχνίδια της κόρης της, της Έλενας.
Γύρισε προς την Έλενα, η οποία την κοίταζε έντρομη, και της έβαλε τις φωνές, καθώς επίσης κλώτσησε τα παιχνίδια της και έφυγε. Η Έλενα, πληγωμένη και θυμωμένη ταυτόχρονα, παράτησε τα παιχνίδια της και έτρεξε στο δωμάτιό της. Εκεί, βρισκόταν ο αδερφός της ο Νικόλας με δύο φίλους του που έπαιζαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Η Έλενα, μπήκε με φόρα στο δωμάτιο και τους έδιωξε όλους κακήν κακώς, φωνάζοντας τόσο στον αδερφό της όσο και στους φίλους του. Οι φίλοι του Νικόλα ένιωσαν προσβεβλημένοι και θυμωμένοι από τη συμπεριφορά της Έλενας και έφυγαν.

Μία πολύ συχνή ερώτηση που μου κάνουν είναι: “ Να εγώ προσπαθώ να είμαι θετική, αλλά τι να κάνω όταν έχω να αντιμετωπίσω την αρνητικότητα των ανθρώπων γύρω μου, στην οικογένειά μου, στους συνεργάτες μου, τους φίλους ή τους γνωστούς που συναντάω στον δρόμο; Τι μπορώ να κάνω για να μην επηρεαστώ;
Αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία μας τώρα είναι το εξής: Ένας παίρνει την αρνητικότητα, τη δίνει σε κάποιον άλλο, αυτός σε έναν τρίτο και έτσι κυκλοφορεί η αρνητικότητα μας, σαν μια καυτή πατάτα που ο ένας την πετάει στον άλλο, αλλά κανείς δεν την κρατάει. Κανένας δεν μπορεί να κάνει κάτι με την πατάτα αυτή. Αυτή κυκλοφορεί ανάμεσά μας, μας τσουρουφλάει και κανείς δεν μπορεί να κρυώσει την πατάτα και να την φάει.
Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα μάθουμε τρόπους πως να μένουμε ανεπηρέαστοι από την αρνητικότητα των άλλων αλλά και την δική μας. Θα αναλύσουμε πως δημιουργούνται τα αρνητικά συναισθήματα. Πως μπορούμε να μετασχηματίζουμε ένα αρνητικό συναίσθημα σε θετικό. Θα μάθουμε ότι αντιμετώπιση δεν σημαίνει σύγκρουση.